FOGYÓKÚRA-TÁR


Az ősi kínai gyógyászat segítségével

Az élővilágban az ember az egyedüli, aki a megszokott íz és élvezeti érték előtérbe helyezésével a biológiai értéket háttérbe szorítja. Ez a válogatás vezet a szervezet harmóniájának felborulásához.
Mindenekelőtt fel kell tenni a kérdést, vajon miért is akarunk lefogyni?

Ha megvan a válasz, akkor kell az ELHATÁROZÁS! Az elhízás sokszor meghatározott betegségeket idéz elő, bár lehetnek egyéni különbségek is, de megállapítható, hogy a kövér emberek szív- és érrendszere jobban terhelt és gyakrabban fordulnak elő a következő betegségek: epekövesség, magas vérnyomás, cukorbetegség, szívinfarktus, rákos betegségek, bőrbetegségek, mozgásszervi problémák. Ezek a tények figyelmeztetnek, hogy komolyan kell venni az egészséges életmódot és táplálkozást. Egyes divatos fogyókúrák szabályait betartva könnyen egyoldalúvá válhat a táplálkozás, sőt okozhat megbetegedéseket, idegességet, rossz közérzetet, aminek a teljesítőképesség csökkenése a következménye.

Mi okozza az elhízást?

A felvett és leadott energia közötti egyensúly felborulása, amikor a munkával, sporttal, szórakozással leadott energia kevesebb, mint a táplálékkal felvett energia.
A szervezet a számára szükséges energián túl a felesleget raktározza, zsírrá alakítja és a zsírpárnákban, zsírszövetekben tartalékolja. Van, akinek a szervezete több energiát raktároz és az elfogyasztott táplálékból kevesebbet éget el, alakít át hőenergiává. Mások szervezetében az energiából több ég el, kevesebb raktározódik. Az utóbbiak soványak, az előbbiek kövérek. Tehát a saját táplálkozásunkat nem másokéval, hanem a saját előző táplálkozásunkkal kell összehasonlítani. Energiát leadni nagyon nehéz, felvenni nagyon könnyű, a legkönnyebb cukorral és a zsírral. Pld. 1 adag kóla 450 cal, 1 szelet beigli 300cal, 10 dkg nápolyi 500cal.

Mivel kezdjük?

Nyugodt szívvel dobjuk ki azt az egy-két falat ételt, amit a család meghagy!
Bevásárlási szokásainkon változtassunk. A finomságokkal megtömött hűtőszekrény csak felesleges kísértés. Vásárolni teli gyomorral járjunk, ez arra késztet, hogy csak a szükséges dolgokat vásároljuk meg. Az étkezések között 3-4 óra legalább teljen el, hogy a gyomrunk fel tudja dolgozni az ételt és pihenni is tudjon ( megjegyzem van olyan étel, ami 12 órával az étkezés után is a tápcsatornában tartózkodik).

Kerüljük a cukrot, édességeket, üdítőitalokat, alkoholos italokat, fagylaltot, tejszínt, süteményt. Sok ételt feleslegesen cukrozunk (káposztás tészta, stb.) Üres kalóriák amellett, hogy az egészséget is károsítják (pl. a cukor a hasnyálmirigyet megterheli - ha már használunk, akkor inkább gyümölcscukrot – fruktózt - ami nem terheli annyira a szervezetet, bár a kalóriaértéke magas!).

Lehetőleg párolással v. sütéssel készítsük az ételeket, így a zsiradékigény kisebb.
Kitérnék a mikrohullámú sütő használatára. Tudom, hogy egyszerű és gyors, de elöli az ételek tápanyagtartalmát, ami hiányos táplálkozáshoz vezethet, így a szervezet éhezik és hiába eszünk akkor is éhezünk, mert csak kalóriát viszünk be! Arról nem is beszélve, hogy átalakítja az ételt kristályos szerkezetűvé, ami még a tápcsatornát is károsítja. Megdöbbentő adat, hogy hazánkban az egy főre eső zsírfogyasztás évi 30kg körül van. A zsíroknak nem csak energiatartalmuk nagy, hanem káros koleszterin tartalmuk is, ráadásul a zsírok épülnek be legkönnyebben a szervezet zsírszöveteibe. Zsiradék a szalonna, tepertő, disznósajt, vaj, tejszín, tejföl, kolbászfélék, szalámik is.
Húsokból is inkább a zsírszegényeket válasszuk.

Az energiaszegény diéta alapja a zöldségfélék, mivel energiaszegény és magas a vitamin, ásványanyag és rosttartalma. A rostok gátolják a cukrok, zsírok felszívódását, az energia hasznosulását, segítik a rendszeres székletürítést. A gyümölcsök ugyanilyen szerepet töltenek be, napi 200-400 gr-ot érdemes fogyasztani, lehetőleg nyersen, kivétel a banán és a szőlő magas kalóriatartalmuk miatt. A gyümölcsöt csak magában fogyasszuk, semmilyen étkezéssel ne kössük össze, mert összeerjed és nem tudnak felszívódni az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A sovány tejtermékek és a tojás is beépíthető a diétába.

Kenyér- és tésztafélékből ajánlatos minél kevesebbet fogyasztani, de ha eszünk, akkor is a tönköly fehér lisztből készült házi sütésű kenyeret együk. Itt megemlítem, hogy a szikkadt pirítósból csak a víztartalom párolog el, az energia megmarad. Napi 5dkg ajánlott ezekből a szánhidrátokból.
Lehetőleg ne fogyasszunk semmit állva v. újságolvasás, TV nézés közben, amikor figyelmünket más köti le. Az étkezés örömforrás, ne fosszuk meg magunkat ettől az érzéstől! Ráadásul a jóllakottság érzését sem vesszük észre és többet eszünk a szükségesnél.

Fontos tudni az ételek társításáról. A keményítő és fehérje együtt nem tud hatásosan megemésztődni, így pang az emésztőrendszerben, jobban lerakódik és még kellemetlen közérzetet is biztosít (puffadás, hányinger, stb.). Ilyen pld. hús-krumpli, hal-rizs, csirke-galuska, sajt-kenyér, tojás-pirítós, tej-gabonafélék, stb. Helyette ajánlatos a húst sajttal és zöldségekkel fogyasztani, a tésztaféléket szintén zöldségekkel hús és tejtermék nélkül. Másik lényeges dolog, amit érdemes betartani, hogy délután 5 óra után már ne együnk, mert amit utána eszünk, az mind lerakódik. Folyadék, folyadék, folyadék! Legjobb a tisztított víz naponta legalább 2-3 liter. Fogyókúra alatt megindul a méregtelenítés.

Ha a felszabaduló mérgek nem tudnak kiürülni, akkor önmérgeződés jöhet létre nagyon kellemetlen tünetekkel (pld. fejfájás, rosszullét, stb.) Ihatunk teát is cukor nélkül. Lényeges még a hiányzó vitaminok pótlása és az egészséges bélflóra helyreállítása, ha ezek hiányoznak a szervezet éhezik és folyamatos éhségérzet léphet fel.

FOGYASZTÓ TEAKEVERÉK:

kökényvirág(10), rebarbaragyökér(5), bengekéreg(10), sédkenderfű(5), aranyvessző(5), lestyángyökér(6), bodzavirág(5), vadárvácskafű(5), zsályalevél(5), Petrezselyemgyökér(5)

A teák után lévő számok az összekeverendő arányt jelenti. Egybekeverjük, 1 tk. 2 dl vízzel leforrázzuk,15 percig áll, leszűrjük és napi 3x megisszuk.

Milyen előnyökkel jár az energetikai rendszer harmonizálásával elért fogyás?

Mivel gyorsítja az anyagcserét (zsír- fehérje- szénhidrát), így a méregtelenítést is. Arra készteti a szervezetet, hogy a bevitt táplálékból a megfelelő mennyiséget használja fel, ne raktározzon. Elkezdi a zsírégetést és innen nyeri az energiát. Elmarad a kínszenvedés és rossz közérzet.

Mit jelent a fogyókúrázónak?

Nincs éhségérzet, gyöngeség, remegés, fejfájás, álmatlanság, székrekedés, stb. Javul a hangulat, bélpanaszok megszűnnek, helyreáll a vérkeringés, normalizálódik a vérnyomás. Amennyiben kiegészítésként megfelelő diéta és testmozgás kíséri, akkor a szervezet nem a fehérjéből (izom), hanem rögtön a zsírtartalékból nyer energiát. A bőr fellélegzik, kisimul, a haj egészséges fényét visszanyeri, gyorsabban nő, a menstruációt kísérő kellemetlen tünetek csökkennek v. el is múlnak, megszűnik az édesség utáni vágy, megszűnik a kellemetlen testszag.

FONTOS!

A diétát csak az kezdje el, aki lelkileg és szellemileg is felkészült rá és számíthat a környezet támogatására! Segítséget tudunk adni, de lefogyni Önnek kell! Ne mások miatt fogyókúrázzon, hanem önmagáért, hiszen a túlsúly nem a másik embernek jelent problémát, hanem Önnek. A külső-belső egyensúlyt és egészséget mindenki magának szerzi és őrzi meg!
Győzzük meg magunkat, bízzunk lelkierőnkben!

Sok sikert és kitartást kívánok igyekezetéhez és céljai megvalósításához!